Expo bombardement Maassluis

14 mei 2018 t/m 27 mei 2018 | Maassluis

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Een paneeltentoonstelling, over het bombardement op Maassluis.

Op donderdag 18 maart 1943 werd Maassluis getroffen door een vernietigend bombardement. Tijdens een aanval van geallieerde bommenwerpers werd het doel gemist - olieraffinaderij Witol aan de Heldringstraat - en viel een tapijt van bommen midden op het historische stadscentrum van Maassluis.

Een kleine tentoonstelling, gemaakt door het Museum Maassluis, laat de verwoestingen van het bombardement zien. De tentoonstelling, in de foyer van het stadhuis, is maandag 5 maart geopend door burgemeester Haan. ,,Het is goed dat de jongere generatie zich realiseert wat hier 75 jaar geleden is gebeurd,’’ zei de burgemeester. ,,Het is onze taak om door te geven wat het betekent om een oorlog te moeten doorstaan, en ook om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt.”

De tentoonstelling laat de gevolgen van het bombardement zien met foto’s, krantenartikelen en ooggetuigenverslagen. Bij de aanval raakten veel huizen verwoest of zwaar beschadigd; achttien Maassluizers kwamen om het leven, het jongste slachtoffer was zes maanden oud. De tentoonstelling is te bezichtigen in de Koningshof, de Vliet en de Bibliotheek.