Leeskringen

Veel mensen vinden het leuk hun interesse in literatuur en schrijvers te delen met anderen en lezen in een leeskring.

Ook in Maassluis en Midden-Delfland zijn leeskringen actief. Leeskringen willen graag kunnen beschikken over meer exemplaren van eenzelfde titel en daarom werkt de Bibliotheek met de leeskringkoffers van ProBiblio.
Een leeskringkoffer bevat zeven exemplaren van één boek en een informatiemap over de auteur en het betreffende boek.

Een abonnement op de leeskringkoffers kost € 97,00 (excl. BTW),
hiervoor ontvangt de leeskring 6 koffers met 7 boeken voor een perioden van 8 weken.

Meer dan 6 koffers mag ook, echter per extra koffer wordt € 19,00 (excl. BTW) in rekening gebracht.

Het leeskringkofferjaar loopt van juli t/m juni.

Aanmelding, afhalen, inleveren van de koffers en de facturering verloopt via de Bibliotheek. Wij zorgen voor doorzending van de gegevens naar ProBiblio. De facturering van het kofferabonnement vindt vooraf plaats in augustus, de afrekening van eventueel meer geleende koffers vindt achteraf plaats.

De leeskringkoffer

De Bibliotheek biedt aan leeskringen de mogelijkheid om gebruik te maken van een speciale service: de Leeskringkoffer. Een Leeskringkoffer bevat zeven exemplaren van een titel met, indien beschikbaar, achtergrondinformatie. Op deze manier kunnen meer mensen tegelijk hetzelfde boek lezen.

De beschikbare boeken staan met een korte beschrijving vermeld op een speciale ‘Boekenlijst’. Bij ProBiblio is de nieuwe Boekenlijst voor leeskringen 2015-2016 nu verschenen. Bij de aanpassing heeft Probiblio niet alleen veel nieuwe titels toegevoegd, maar ook ingespeeld op andere wensen van leeskringleden zoals die naar voren zijn gekomen uit de enquête die zij eind 2014 heeft gehouden.
Een belangrijke uitkomst is dat veel leeskringen aangeven dat zij actuele titels missen. Per jaar schaft Probiblio zo’n zestig nieuwe titels aan, die echter pas in de volgende editie van de boekenlijst zichtbaar worden. Daarom hebt u nu de mogelijkheid om op het bestelformulier aan te geven dat u zich wilt laten verrassen door zo’n nieuwe titel.

Een leeskring kan aangeven welke boeken zij wil lenen en krijgt bericht wanneer de gevraagde boeken gereed staan.
De bibliotheek werkt hierin samen met de genoemde provinciale bibliotheekorganisatie ProBiblio. ProBiblio maakt circa één week voor de gewenste datum een keuze uit de op dat moment aanwezige koffers. Uw bibliotheek meldt u vervolgens dat er een nieuwe koffer klaarstaat.
De boekenlijst heeft uw bibliotheek op verzoek in gedrukte vorm voor u, of kunt u bekijken op en gratis downloaden van www.probiblio.nl (zoekterm ‘leeskringservice’).
 

Nederland Leest 2016: democratie

Eén maand, één thema, drie boeken!
Van 1 tot en met 30 november 2016 vindt de campagne Nederland Leest plaats. Dit jaar staat niet één boek centraal maar een thema, en wel: democratie. Leden van de bibliotheek kunnen kiezen uit drie boeken: Heer van de vliegen van William Golding, Liefde en schaduw van Isabelle Allende en Morten van Anna Levander.

Over de campagne
Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne. Eén boek staat centraal en wordt door deelnemende openbare bibliotheken gratis uitgedeeld aan hun leden. Mét de aansporing het te lezen en er met anderen over te praten.
Het begon in Amerika met One Book, One City. Een actie die laat zien dat literatuur wel degelijk een breed publiek aanspreekt en dat het lezen van een goed boek niet alleen veel plezier verschaft, maar ook nog eens de blik verruimt. One Book, One City startte in Chicago in 2001 met de klassieker To Kill A Mockingbird van Harper Lee.
Nederland Leest werd voor het eerst georganiseerd in 2006.

Boekedities
Leden van de bibliotheek krijgen tijdens Nederland Leest van deelnemende bibliotheken een speciale pocketeditie van het campagneboek cadeau. Aan het boek is een Lofrede toegevoegd waarin een prominente Nederlander zijn of haar bijzondere relatie met het boek beschrijft.

 

Ook een leeskring opstarten?

Neem dan contact op de Bibliotheek:

de Bibliotheek Maassluis
Carien van der Waal
T010-592 52 11
cvdwaal@bibliotheekmaassluis.nl

de Bibliotheek Midden-Delfland
Tineke Kamerling
T015-261 18 38
tkamerling@bibliotheekschipluiden.nl