Spelen & bewegen met je baby of dreumes

De beste speelkameraad en het leukste speelgoed voor een kind is de ouder zelf. Door samen te spelen wordt de onderlinge band versterkt en leer je elkaar nog beter kennen. Samen spelen kan zowel op schoot, zittend of liggend op de grond. Kiekeboe spelen, hop paardje hop, spelen met een bal of liedjes zingen zijn favoriete speelmomenten voor ouders en kinderen. Een boekje kan hierbij een heel goede aanleiding zijn.

Bovendien is gebleken dat prikkelbare baby’s die veel huilen, veel baat hebben bij voorlezen.

Wat is BoekStart?

BoekStart is een programma dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. BoekStart gaat uit van de gedachte dat kinderen die al op jonge leeftijd in aanraking komen met boeken een voorsprong (op school) ontwikkelen waar ze hun hele leven voordeel van hebben. Samen een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren, versterkt bovendien de band tussen ouder en kind.

Baby's houden van boeken!

Voorlezen aan baby’s, kan dat? Begrijpen ze dan al verhaaltjes? En kunnen ze al naar de plaatjes kijken?

Het antwoord op al deze vragen is: JA!

Baby’s kunnen meer dan je denkt. Al vanaf de eerste dag luistert je baby naar je stem. In het eerste jaar ontwikkelt een kind zich snel en leert veel nieuwe dingen.

BoekStart speelt daar op in door het lezen met heel jonge kinderen te bevorderen. Fijn samen een boekje bekijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren. Kinderen die al vroeg in aanraking komen met boeken hebben straks een voorsprong op school. Daar hebben ze hun hele leven plezier van.

Kom eens langs met je baby bij de speciale voorleesochtenden van BabyLezen. Een hele gezellige ochtend voor baby's tot 18 maanden samen met hun ouder(s) of oma en opa. Zie de agenda op deze pagina.

Beter voor kinderen als vader voorleest

Vaders moeten vaker een verhaaltje voorlezen voor ze hun kinderen in bed stoppen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek naar de impact van voorlezen voor het slapengaan op de taalontwikkeling van kinderen.

Volgens een nieuwe studie van de prestigieuze universiteit van Harvard is het beter voor kinderen als hun vader een verhaaltje voorleest. Vooral jonge meisjes plukken de vruchten van een mannelijke voorlezer. ‘De impact op de taalontwikkeling is echt enorm’, zegt hoofdonderzoeker Elisabeth Duursma aan deDaily Mail. Ze raadt bovendien aan om al bij kinderen jonger dan twee jaar een verhaaltje voor te lezen.’Dan wordt die impact nog groter.’

Bron: Boekstart.nl

 

'Voorlezen heeft positief effect op baby's die veel huilen'

Hoewel voorgelezen worden goed is voor alle baby's, zijn temperamentvolle baby's zijn er verreweg het meest bij gebaat. Dat blijkt uit onderzoek van Heleen van den Berg waarop ze dinsdag aan de universiteit van Leiden promoveert. Temperamentvolle baby's huilen veel bij dagelijkse praktijken als aan tafel zitten en in bad gaan. "Dat geeft een negatieve interactie tussen ouder en kind", zegt Van den Berg in de Volkskrant.

"Ouders reageren daar vaak overmatig op of negeren hun kinderen juist meer. Voorlezen verbetert die interactie."

Voor haar onderzoek keek Van den Berg naar het BoekStart-project. Ouders ontvangen drie maanden na de geboorte van hun kind een waardebon voor een koffertje met een boekje en een gratis lidmaatschap van de bibliotheek. Volgens Van den Berg blijkt dat te werken.

"De uitkomsten waren na zeven maanden duidelijk hoger dan bij ouders die hun kind niet voorlazen." Het effect is al na vijftien maanden meetbaar. Na 22 maanden onderscheiden de jong voorgelezen baby's/peuters zich nog meer.

De temperamentvolle kinderen gaan niet alleen het meest vooruit doordat zij vroeg worden voorgelezen. Wanneer dit niet gebeurt, blijven ze ook meer achter dan rustige kinderen.

Ze zijn gevoeliger voor zowel de positieve als negatieve invloed van hun omgeving. Terwijl vooral de ouders van kinderen die snel en veel huilen door al het huilen helemaal niet beginnen aan voorlezen.

Door: Gezondheidsnet

Bron: Nu.nl 

 1. MamaCafé Den Hoorn

  Voorlezen en knutselen met peuters

  Van 10:00 tot 11:00

  de Bibliotheek Den Hoorn

  di 29 mei

 2. Voorlezen voor kleuters

  Voorlezen en knutselen voor kleuters. Iedere maand een ander boek/thema!

  Van 14:00 tot 14:45

  de Bibliotheek Maassluis

  wo 06 jun

 3. Voorlezen voor kleuters

  Voorlezen en knutselen voor kleuters. Iedere maand een ander boek/thema!

  Van 14:30 tot 15:30

  de Bibliotheek Den Hoorn

  wo 06 jun

 4. MamaCafé Maassluis

  Voorlezen en knutselen met peuters

  Van 10:00 tot 11:00

  de Bibliotheek Maassluis

  vr 22 jun

 5. MamaCafé Den Hoorn

  Voorlezen en knutselen met peuters

  Van 10:00 tot 11:00

  de Bibliotheek Den Hoorn

  di 26 jun

 6. Voorlezen voor kleuters

  Voorlezen en knutselen voor kleuters. Iedere maand een ander boek/thema!

  Van 14:00 tot 14:45

  de Bibliotheek Maassluis

  wo 04 jul

Meer

BoekStart - Baby's houden van boeken!

In dit filmpje wordt verteld wat BoekStart is aan de hand van de leporello 'Baby's houden van boeken!'

BoekStart Magazine

BoekStart