Expositie Zhu Xu

Gepubliceerd op: 11 september 2018 10:05

De serie "Aanschouwen en Terugblikken" is het nieuwste werk van kunstenaar Zhu Xu en is te zien in de Bibliotheek Den Hoorn.

De werken worden aan ons gepresenteerd als een oud erfstukalbum dat dateert uit het Qingdao van een eeuw geleden: buitenlandse schepen bij de kade, Duitse en Japanse troepen, vuurtoren op het strand, huizen in de westerse bouwstijl: vreemde mensen en plaatsen, bekende gebouwen en herkenningspunten; dit is de verschijning van mijn woonplaats Qingdao tijdens de bezetting door de buitenlandse mogendheden.

En plotseling drijven de foto's ons terug naar de snelle, op consumptie gerichte tijd van vandaag. De stad tussen sloop en uitbreiding, torenhoge steigers, oversized billboards; nieuwe mensen en plaatsen, vreemde typerende gebouwen en de met de dag meer vervagen van het oorspronkelijke landschap. De enorme verandering maakt duidelijk dat het nieuwe tijdperk is begonnen in het midden van de dagelijkse verdwijning.

De expressieve techniek van deze serie van werken kan worden omschreven als intuïtief, maar niet eenvoudig. Ten eerste zijn met moderne technologie de foto's in houten planken gesneden. Vervolgens zijn de beelden met de hand overgezet op rijstpapier door middel van de traditionele wrijftechniek. De werken werden afgerond door ze te omlijsten met de traditionele Chinese methode. Het gelijktijdige gebruik van traditionele methoden en moderne technologie komt overeen met het thema van de nevenschikking van oud en nieuw.
Culturele veranderingen laten hun sporen na in het stadsbeeld zoals jaarringen in de bomen.

De expositie loopt tot en met 27 oktober 2018.