Top! Wij spreken dezelfde taal

Gepubliceerd op: 2 juli 2018 16:50

Maandagmiddag hebben Stroomopwaarts, Stichting Lezen & Schrijven en de Bibliotheken Maassluis, Vlaardingen en Schiedam het samenwerkingsverband “Top! Wij spreken dezelfde taal” ondertekend. Maassluis, Schiedam en Vlaardingen hebben hiermee een uniek project in handen waar van Den Haag tot aan Groningen belangstelling voor is.

Zo worden in het project werknemers van Stroomopwaarts gekoppeld aan vluchtelingen. Zij aan zij werken ze in de fabriek en al doende leert de vluchteling de Nederlandse taal. Je ziet vriendschappen ontstaan, werknemers zelfverzekerder worden, je hoort mensen met sprongen vooruit gaan en vooroordelen over elkaar worden getackeld.

Daarnaast wordt bij elke uitkeringsgerechtigde een taaltoets afgenomen. Mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken gaan in eerste instantie naar een taalklas in de Bibliotheek. Hier wordt samen met een docent, de consulent van Stroomopwaarts en het Taalhuis gekeken naar een passend traject voor de cursist.

De vijf organisaties zijn trots op het al bereikte resultaat en willen graag verder in 2019. In de samenwerkingsovereenkomst zijn de plannen voor de toekomst vastgelegd.